Istoricul Rasei ANGUS

ISTORICUL RASEI ANGUS ÎN ROMÂNIA

În anul 1999 USDA face o invitație, prin AGCTR, unui grup de specialiști Români de a merge în America pe un program; Vite pentru carne în România. Din grupul de specialiști au făcut parte și Dr.Pachitanu I.Vasile, Dr.Popescu Alexandru, Ing. Buzdugan Lucian.

Au fost realizate vizite de documentare la universități,ferme de creștere și îngrășare a rasei Angus,abatoare,centre de producere a materialului seminal congelat,centre de embriotransfer etc.

Dr.Popescu Alexandru de la fac.de.med.vet.București realizează în anul 2000 o deplasare în România a renumitului prof.Robertson din SUA ,specialist în embriotransfer. Au fost sincronizate vițele din rasele BR., HO., B. Transferul de embrioni(aduși din SUA de prof.Roberson)a fost realizat la ferma Zănești a TCE 3 Brazi Piatra Neamț.

Prin aportul deosebit al Prof.Robertson(S.U.A.)Prof.Dr.Popescu Alexandru,Dr.Pachițanu I.Vasile, Dr.Pachițanu V.Vasile(considerați de noi pionerii rasei Angus și Simmental), prin biotehnologia transferului de embrioni s-a dezvoltat un nucleu rasă pură (masculi și femele) –folosit la reproducție pentru obținerea de material seminal congelat și metisare cu rasele existente în România.

După 13 ani de la primul transfer de embrioni din cea mai populară rasă de vite pentru carne, rasa Angus, (prof. Robertson de la Christian Veterinary Mission S.U.A. este considerat de noi pionierul acestei acțiuni) după ani de creștere în rasă pură și hibrizi cu rezultate pe măsura celor din țara de origine și S.U.A., a fost înființată Asociația Crescătorilor de vite din rasa Angus și hibrizii acesteia sub denumirea ANGUS-RO.

ANGUS-RO are ca scop sprijinirea directă și calificată a crescătorilor pentru accelerarea ritmului de creștere a rasei ANGUS și a hibrizilor acesteia obținuți prin programe de împerechere cu femelele raselor și hibrizilor existente în România (femele slab performante pentru producția de lapte și alternativă la cota de lapte) în contextul oferit de suprafețele mari de pajiști naturale ale României areal specific de creștere.

Misiunea asociației ANGUS-RO este de a furniza programe, servicii, tehnologie, management, marketing, pentru a spori genetica de rasă Angus, extinderea influenței sale în industria cărnii de vită de calitate premium, formarea și extinderea pieței de consum în România .


Galerie Foto